natuur
Geluksleven

Hoe de natuur je kan helpen in tijden van crisis

In onze jonge jaren ontwikkelen we ons zelfbeeld. Dat zelfbeeld wordt gecreëerd doordat we ervan overtuigd raken dat wat andere tegen ons zeggen de waarheid is. 1 opmerking is genoeg om ervan overtuigd te raken dat je niet slank genoeg, niet slim, niet rijk, niet aardig of niet goed genoeg bent. In mijn jeugd is er vaak tegen me gezegd dat ik dun ben. Een lerares of klasgenoot bekeek me en flapte er dan uit; ‘je bent echt dun’. In een wereld waarin slank zijn de norm is zouden de meeste meiden dit opvatten als een compliment. Maar voor mij voelde dat niet zo. De manier waarop mensen me bekeken en constateerden dat ik dun was werd gebracht alsof mijn lichaam niet goed genoeg was. Ik snapte niet waarom mensen tegen mij zeiden dat ik dun was? Dat zag ik toch zelf ook wel? Je zegt toch ook niet tegen iemand met overgewicht dat ze dik is? Jaren later ontdekte ik dat degene die dit soort opmerkingen maakten zelf problemen hadden met hun lichaam en hun zelfbeeld. Tegenwoordig heb ik nog steeds moeite met het woord ‘dun’. Voor mij heeft het een negatieve lading. Ik ben inmiddels volwassen maar zelfs nu raakt het me nog steeds wanneer mensen opmerken dat ik slank ben, zelfs als ze het positief bedoelen.

Energie besparen door denken los te laten

De onzekerheid en de angsten die ons zelfbeeld teweeg brengen kunnen veel energie opslurpen. We piekeren: ben ik wel slank genoeg? Zie ik er wel goed genoeg uit? Ben ik wel slim genoeg? Vinden andere mensen mij aardig? Iedereen heeft deze zorgen maar doordat we er zoveel energie in steken kunnen we er niet helemaal van loskomen. Om los te komen van deze vragen en emoties zouden we het denken meer tot rust moeten brengen en de neiging om het probleem en de oplossing te bekritiseren laten varen.

Wat we van de natuur kunnen leren

De natuur brengt ons dichter bij onze emoties en diepere gevoelens. Het zorgt ervoor dat we boven ons ego uitstijgen. Uit onderzoek is gebleken dat de natuur enorme gezondheidsvoordelen biedt zowel bij zieke als gezonde mensen. Een half uur per dag wandelen door de natuur blijkt verbluffende positieve resultaten op te leveren aan zowel de mentale als de fysieke toestand. Psychologen noemen dit ook wel ‘zachte fascinatie’. Doordat we in het dagelijks leven bezig zijn met projecten en bezigheden die lange perioden van aandacht vragen zorgt de natuur ervoor dat we mentaal en emotioneel als het ware opnieuw opstarten. Waardoor we ons na bijvoorbeeld een wandeling weer kunnen richten op taken die gericht aandacht vragen. Onderzoekers hebben verandering in de hersenen gemeten wanneer mensen in de natuur lopen, vergeleken met mensen die op straat lopen. Hieruit blijkt dat het piekeren afneemt wanneer men in de natuur wandelt.

Alles staat met elkaar in verbinding

Dankzij de natuur kunnen we beter met onze emoties omgaan. Negatieve emoties nemen af en deze positieve effecten kunnen zelfs dagen tot weken aanhouden. De natuur laat zien dat alles met elkaar in verbinding staat. Dat dit is wat het is, en niets anders. Deze gedachten kun je ook veel terugvinden in meditatiepraktijken. Het idee dat dit is wat het is geeft een gevoel van rust en is veel makkelijker vol te houden in de natuur dan in het dagelijks leven op kantoor of thuis.

Het is in deze tijd lastig om kalm en gefocust te blijven. Vooral nu de wereld draait om de Corona crisis. Voor mij is het een rustgevend idee dat de natuur er altijd is. De natuur is niet ‘daarbuiten’ de natuur is ‘hierbinnen’. Jij en ik zijn de natuur. Hoewel het lijkt alsof de mensheid de afgelopen 200 jaar vergeten is dat wij onderdeel zijn van de natuur omdat we onszelf als superieur boven de natuur hebben geheven. Maar wij zijn onderdeel van de natuur.
De natuur geeft nooit op. Tijdens een grote bosbrand zal de mens er alles aan doen om de brand te blussen. We beschouwen dat als ‘verloren’ grond. Maar wat er in werkelijkheid gebeurt, is dat ook deze grond blijft leven, er groeien weer nieuwe bomen en planten op en het bos komt terug, misschien nog krachtiger en sterker dan het was. Wij zijn verbonden met alles wat leeft in deze wereld, en alles wat in deze wereld leeft is verbonden met ons. In werkelijkheid ben je eigenlijk nooit alleen. De laatste tijd ben ik me dat steeds meer gaan realiseren en ervaar ik de natuur om me heen anders dan voorheen. In de natuur zijn we geneigd om om ons heen te kijken. Sommige mensen kijken zelfs liever door de camera van hun telefoon dan echt om zich heen. Zonde! Want er valt zoveel meer te ontdekken als we al onze zintuigen gebruiken. Ga eens stilstaan en focus je op wat je hoort en wat je ruikt. Zo Creëer je een heel andere ervaring. Tijdens een wandeling door de duinen kijk ik tegenwoordig niet alleen, ik luister naar het gefluit van de vogels, ruik de duinen en de zilte zeelucht. Dat zijn de dingen waar ik nu intens van kan genieten en waar ik in tijden van beperkte mogelijkheden dankbaarder voor ben dan ooit.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *