corona positief
Bewustleven

Omgaan met de Corona crisis – vanuit liefde en met een positieve mindset

Vier weken geleden klaagde ik nog over het weer en wenste ik dat het snel zomer was. Nu wens ik dat alles weer ‘normaal’ is. Het Corona virus beheerst onze samenleving en ook mijn gedachten. Er zijn momenten dat ik me angstig voel, overweldigd en er zijn momenten dat ik me enorm dankbaar en gelukkig voel. Herkenbaar? Hierbij deel ik mijn tips om in balans en positief te blijven in onrustige tijden.

Net als velen van jullie werk ik thuis. Vorige week dacht ik nog dat dit tot 6 april zou duren maar na de laatste nieuwsberichten krijg ik sterk het gevoel dat ik nog minimaal t/m juni thuis werk. Elke dag zijn er nieuwe ontwikkelingen en worden de regels aangescherpt. In tijden van crisis is geen dag hetzelfde. Dat maakt dat deze tijden enorm onzeker zijn. Niemand weet hoe morgen eruitziet. Mogen we morgen nog het huis uit? Gaan we in lockdown? Wat betekent dit voor mijn baan? Blijf ik wel gezond? Vragen waar niemand het antwoord op heeft. De eerste paar dagen was ik bang. Bang voor wat het met de economie zou doen, bang voor mijn gezondheid en dat van de samenleving. Ik herkende mezelf niet meer, ik ben nooit bang (behalve tijdens het kijken van horror films dan). Ik moest mezelf terugvinden in deze nieuwe situatie en dat is met kleine stapjes gelukt. Wil je weten hoe? Lees dan mijn tips.

De situatie accepteren

In tijden van crisis heb je geen invloed of controle op wat er in de wereld gebeurt. Het enige waar je controle op hebt zijn je eigen gevoelens, emoties en je gedrag. Door de focus daarop te leggen i.p.v. de situatie kun je leren loslaten. Vooral in deze tijd ervaar je misschien angst, onrust, onzekerheid en onmacht en dat is oké. Het accepteren van deze gevoelens is een weg naar het loslaten van deze gevoelens. De situatie en je omgeving kunnen jouw gevoelens beïnvloeden maar jij bent de bestuurder van je eigen brein en emoties. Alles wat je in de wereld ziet is namelijk het resultaat van hoe jij erover denkt. Het enige wat je kunt doen is de regels van het RIVM naleven om de verspreiding van het virus te voorkomen. Vertrouw op de deskundigen en laat de zorgen en het piekeren aan hen over. Zij hebben ervoor geleerd en weten wat het beste is voor jou en de bevolking. Focus je op dat wat jij kunt doen. Zoals bijvoorbeeld anderen helpen, jezelf en anderen beschermen door 1,5 meter afstand te houden en je sociale contacten te beperken. Accepteer de nieuwe situatie en weet dat een crisis tijdelijk is.

Focus je op wat wél kan

Ja het is niet leuk dat al je plannen voor de komende periode niet door kunnen gaan en dat nu eindelijk de zon weer gaat schijnen het advies is om binnen te blijven. Maar hé NIEMAND vindt deze situatie leuk. We zitten met z’n allen in hetzelfde schuitje dus dan kun je er maar beter het beste van maken toch? Want door te blijven herhalen dat het k*t is wordt het er niet minder k*tter van. Door deze situatie ben ik de wereld in een korte tijd heel anders gaan bekijken. Ik geniet van de dingen die ik altijd heel ‘normaal’ heb gevonden en waar ik nu plotseling gelukkig van word. Zoals bijvoorbeeld wanneer ik naar mij konijnen kijk die zorgeloos over mijn balkon huppelen. Volle schappen fruit in de supermarkt (nooit gedacht dat ik daar blij van kon worden), mijn collega’s die ik nu veel meer waardeer dan ik ooit heb gedaan. Mijn huis waar ik me thuis in voel en het feit dat ik (nog) gezond ben. Er zijn nog zoveel dingen om dankbaar voor te zijn en gelukkig van te worden. Juist in deze tijd denk ik dat wij als samenleving toch verrekte blij mogen zijn met alles wat er nog is. Want jongens, wat hadden we het altijd goed he? Volle supermarkten, vakanties, onbegrensd reizen, op elke 200 meter een kroeg, restaurant of bar met eten, feestjes en ontelbaar veel evenementen. Het kon niet op. Mijn grootste les tot nu toe? Dankbaar zijn voor alles wat we hebben, want hé er is nog zoveel in het leven om blij van te worden.

Leer nieuwe dingen, ontdek jezelf of help een ander

Die klusjes in huis waar je nooit aan toe kwam? Die cursus die je altijd wilde doen maar geen prioriteit had? Nooit het geduld en de tijd gehad om Yoga te doen? Daar is het nu de tijd voor. We leven in een digitale wereld en Internet staat vol met kennis die je in veel gevallen gratis en voor niets tot je kunt nemen. Youtube staat vol met sport en yoga video’s waar je dagelijks gebruik van kunt maken. Want als je toch verplicht binnen moet blijven dan komt de tijd die je normaal besteed aan sociale activiteiten nu goed van pas om aan jezelf te besteden. Wil je graag iets voor een ander doen? Kijk dan eens op www.wehelpen.nl. Op deze website kun je je hulp aanbieden of hulpvragen vervullen. Via www.omapost.nl kun je een kaartje sturen naar je opa of oma. Geen opa of oma meer? Dan kunnen ze je koppelen aan een eenzame oudere via adopteer-een-oma .Laten we in deze tijd lief zijn voor onszelf maar vooral lief zijn voor elkaar, want in tijden van crisis wint liefde altijd.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *