De kunst van het luisteren | Met deze 5 tips leer je beter luisteren

Goed luisteren doe je niet alleen door te horen wat een zegt. Écht goed luisteren doe je met aandacht, interesse en met je hart. De laatste tijd valt het me steeds meer op hoe weinig mensen écht goed naar je kunnen luisteren. Soms stellen mensen mij vragen zonder écht naar het antwoord te luisteren. Vragen om te vragen noem ik dat. Ze willen geintereseerd overkomen maar eigenlijk boeit het antwoord ze niet zo.  Daardoor ben ik heel selectief geworden in wat ik vertel. Merk ik een aantal keer dat er geen oprechte interesse is in wat ik vertel of iemand meer met zijn eigen mening/advies bezig is dan met mijn verhaal dan deel ik bepaalde dingen niet meer met diegene.

 

Oeps, toen ging het verhaal plotseling over jou

Het is jou vast ook wel eens overkomen. Je vriendin begint te vertellen over haar vakantie en je herkent veel van wat ze vertelt omdat je er zelf ook bent geweest. ‘Oh tof he was dat snorkelen en mooi waren die vissen, ja wij hebben dat toen ook gedaan maar dan met een andere organisatie en daar zat ook nog een boottocht met lunch bij’. Het verhaal van je vriendin heb je spontaan onderbroken met je eigen ervaring. Oeps. Of ben je iemand die vaak zegt: ‘oja dat herken ik ook en dat heb ik ook’, of ‘oh dat overkwam een vriendin van mij ook’. Misschien heb je het wel helemaal niet door dat je dit doet. Ga er maar eens op letten. Of misschien herken je bovenstaand omdat anderen dit bij jou vaak doen als je iets vertelt.

Door goed te luisteren, oprechte interesse te tonen en door een ander het gevoel te geven dat je hem/haar begrijpt ontstaat er voor beide een gevoel van voldoening en verbinding. Ik realiseer me zojuist dat dit de langste intro is die ik ooit heb geschreven dus hoog tijd om aan de tips te beginnen. Ben je er klaar voor? Hier komen ze:

 

Stel vragen

Goed luisteren is niet alleen een kwestie van knikken en luisteren wanneer een ander aan het praten is. Laat zien dat je ook écht hebt geluisterd door vragen te stellen over wat jouw gesprekspartner je zojuist heeft verteld.

 

Luister zonder oordeel

Het is heel gemakkelijk om een oordeel of mening te hebben over wat iemand vertelt. Maar vaak vertelt iemand een verhaal om gehoord te worden en niet om jouw mening te horen. Geef nooit je mening tenzij ernaar gevraagd wordt. En als je je mening dat toch geeft probeer deze dan zo eerlijk en opbouwend mogelijk te geven. Stel je voor dat je vriendin in tranen vertelt dat haar relatie uit is en jij reageert met: ‘meid er zwemmen genoeg vissen in de zee en hij is je echt niet waard’. Zulke woorden bieden totaal geen troost. Jouw vriendin had er veel meer aan gehad als je naar haar had geluisterd zonder gelijk je mening te geven. Opbeurende woorden werken in zo’n situatie niet. Haar hart heeft tijd nodig om te helen en dat kan niet met jouw woorden.

Een ander voorbeeld: Stel je voor dat een vriend enthousiast vertelt dat hij een huis heeft gekocht maar dat het op dit moment nog een bouwval is en hij het helemaal gaat opknappen. Als jij reageert met de woorden ‘Nee dat meen je niet, daar heb je toch geen zin in, weet je hoeveel werk dat is, ik zou het nooit hebben gedaan als ik jou was’, kun je je voorstellen dat dit voor je vriend helemaal geen leuke reactie is en hij niets heeft aan deze woorden.

 

Stel geen waarom vragen

Wist je dat een waarom vraag ervoor zorgt dat mensen zich aangevallen voelen? Als je benieuwd bent naar de beweegreden van iemand om hem/haar beter te begrijpen stel dan vragen die beginnen met ‘wat maakt dat je..’. Dit komt veel vriendelijker en minder aanvallend over.

 

Herhaal wat je gesprekspartner heeft gezegd

Door te herhalen wat een ander heeft gezegd laat je zien dat je goed hebt geluisterd. Hierbij is het van belang om dat in je eigen woorden te doen maar wel met hetzelfde woordgebruik als je gesprekspartner. Als je gesprekspartner woorden als fantastisch, teleurstellend en geweldig gebruikt in zijn verhaal, probeer deze woorden dan als keywords te onthouden en gebruiken als je zijn verhaal samenvat of er een vraag over stelt. Door hetzelfde woordgebruik te hanteren ontstaat er een connectie en begrip.

 

Laat je eigen ervaring achterwege

Soms komt het voor dat iemand iets vertelt en je je eigen ervaring wil delen. Bijvoorbeeld hoe jij je voelde toen jouw relatie uit ging, wat jij van die vakantiebestemming vindt waar je vriendin over vertelt of dat feestje waar jij ook bent geweest. Op het moment dat zoiets in je gedachten opkomt probeer dat dan te parkeren en er niet in mee te gaan. Als je die gedachte vasthoudt luister je namelijk niet meer naar de rest van iemands verhaal omdat je meer met jezelf bezig bent dan met de ander.

 

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content

Meer geluksstof lezen

10x dingen die mensen doen die eigenlijk best raar zijn

1. Dat sommige mensen op hun gemakje door de winkel slenteren en dan bij de kassa staan te zuchten als ze wat langer moeten wachten in de rij omdat ze dan ploseling haast hebben. 2. Mensen die hun auto zo dicht mogelijk bij de ingang van de sportschool parkeren om...

Het doel van het leven –levenspad en zielsbestemming

Sta jij wel eens stil bij de vraag wat je hier eigenlijk op aarde doet en wat het doel is van het leven? Je kunt hier eindeloos over nadenken, er zijn talloze boeken over geschreven maar niemand heeft het antwoord nog gevonden. Dat is ook niet zonder reden.. er is...

Mijn ontdekkingsreis: dit is wat ik doe om mezelf te ontwikkelen

De afgelopen jaren hebben ik me verdiept in zelfontwikkeling en spiritualiteit. Ik noem het een ontdekkingstocht naar mezelf. Ik wilde ontdekken waar ik gelukkig van word, welke overtuigingen ik over mezelf en de wereld heb, wat ik heb meegekregen vanuit mijn...

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content.

Blijf op de hoogte