Dicht bij jezelf blijven door grenzen aan te geven

Je grenzen aangeven is een belangrijk onderdeel van je leven. Voor iedereen geldt een andere grens en het is niet altijd even makkelijk om je grens te durven aangeven. Sterker nog, veel mensen zijn zich er niet direct bewust van wanneer iemand over zijn/haar grens heen gaat. Het leren kennen van je eigen grenzen en deze bewaken is een grote stap in een in een leven met meer zelfliefde.

 

Grenzen aangeven hoe werkt dat precies?

Grenzen aangeven is voor veel mensen niet even makkelijk. Vooral niet omdat we anderen vaak over onze grenzen heen laten gaan en achteraf pas beseffen dat dit gebeurd is. Bijvoorbeeld wanneer iemand jou beledigd of wanneer je ergens bent waar je eigenlijk helemaal niet wilt zijn maar je hebt laten overhalen door anderen. Dat besef kan je een teleurgesteld of boos gevoel geven. Het is belangrijk om je grenzen aan te geven door open en eerlijk te zijn in je communicatie over waar die grenzen precies liggen. Dit kan zorgen voor confrontaties met de mensen om je heen maar uiteindelijk zorgt dit ervoor dat zowel jij als een ander respect heeft voor je.

 

Contact maken met anderen door grenzen

Je bent vast wel eens op een verjaardag geweest waar iedereen met elkaar staat te kletsen maar het altijd over koetjes en kalfjes gaat. Het gaat over je werk, je partner, kinderen en ja, alles gaat goed. Persoonlijk vind ik dit soort verjaardagen helemaal niet leuk, sterker nog ik vermijd ze liever. Ik voel totaal geen connectie met de anderen. Voor mijn gevoel spelen de meeste mensen een rol. En eigenlijk is dit ook zo. Want doordat mensen zich niet echt durven laten zien uit angst om zich kwetsbaar op te stellen en hun hart te openen doen ze zich voor als iemand die ze namelijk niet zijn. Wat we doen door zo’n rol aan te nemen is leven in het verleden. We zijn gekwetst in het verleden op de momenten dat we ons lieten zien. Dus blijven we leven in de pijn van het verleden en zijn we verdwaald geraakt in waar onze grenzen precies liggen.

 

Hoe kun je je eigen grenzen ontdekken?

De manier om je eigen grenzen te ontdekken en weer terug te vinden is bewustwording. Klinkt heel ingewikkeld is eigenlijk heel simpel. Wanneer jij je in situaties bevindt waar je je eigenlijk niet prettig voelt loop dan even weg naar bijvoorbeeld het toilet of een andere ruimte. Haal eens diep adem en maak contact met dit gevoel. Wat voel je precies, waar voel je dit en wat is er zojuist gebeurd waardoor je dit voelt? Is het omdat iemand iets heeft gezegd wat jou raakt? Waarom raakt dit je dan? Kun je dit terugkoppelen naar de ander om je eigen grenzen aan te geven?

Als je hier bewust mee aan de slag gaat zul je steeds meer je eigen grenzen kunnen ontdekken en aangeven. Dan zal het op den duur niet meer nodig zijn om weg te lopen maar weet je op zo’n moment direct wat er is en waarom jij je daar niet prettig bij voelt.

Ik heb dit zelf ook moeten leren, want regelmatig ging ik over mijn eigen grenzen heen. Ik stond op feestjes waar ik heen ging omdat mijn vriendinnen het leuk vonden. Liet me kwetsen door opmerkingen van anderen zonder er iets van te zeggen en maakte afspraken die ik eigenlijk niet zag zitten. Kortgeleden stond ik ook op een feestje waar ik wél zelf voor had gekozen. Maar na een paar uur voelde ik me daar totaal niet prettig meer. Voorheen had ik gebleven omdat ik me schuldig zou voelen tegenover anderen als ik weg zou gaan. Nu kies ik ervoor om nog 15 minuten te blijven en als mijn gevoel niet verandert ga ik weg. Ongeacht wat een ander daarvan vindt. Zo werkt dat bijvoorbeeld ook bij verjaardagen:  als je op een verjaardag bent en je hebt het na een uur nog niet naar je zin, sta dan op en ga naar huis. Het is niet onbeleefd, het is dicht bij jezelf blijven. Je zou het zelf toch ook vervelend vinden als er genodigden op jouw verjaardag zijn maar zich er onprettig voelen en blijven voor jou?

 

Je grenzen aangeven is vallen en opstaan

Je grenzen aangeven bij mensen die dichtbij je staan zoals je partner, vrienden en familie heb je vast wel eens ervaren. Bijvoorbeeld tijdens het voeren van een goed gesprek waarin je uitsprak wat voor jou belangrijk is, waar je mee zit en hoe je bepaalde dingen ervaart. Zo’n gesprek kan voelen als een opluchting maar er kan ook wrijving en discussie ontstaan doordat jullie grenzen niet overeen komen. Discussies kunnen gepaard gaan met allerlei emoties zoals boosheid, teleurstelling of verdriet. Laat dit soort emoties ook toe, ze mogen er zijn. Ga er vooral niet tegen in gevecht want juist door het toelaten van deze emoties in gesprekken is er een grotere kans op verbinding. Emoties zijn niet wie je werkelijk bent, het is een gevoel. Je bent namelijk niet boos, je voelt je boos. Het omarmen van negatieve emoties zorgt ervoor dat er ruimte ontstaat in jezelf. Als emoties te hoog oplopen is het verstandig om het gesprek stop te zetten en op een later tijdstip te voeren. Door in gesprekken je grenzen aan te geven door jouw waarden (dat wat jij belangrijk vindt) te delen ontstaat onderling respect en wederzijds begrip.

Dit geldt natuurlijk ook voor je eigen grenzen. Als je ontdekt dat je weer over je eigen grenzen heen bent gegaan wees dan niet te hard voor jezelf. Ontdek wat ervoor heeft gezorgd dat je over je grenzen heen bent gegaan en neem dit mee als een wijze les voor de toekomst. Wees niet boos dat het is gebeurd, wees blij. Want zonder fouten kun je niet leren. Wees blij dat je op deze manier mag groeien in je zelfontwikkeling en het pad naar een leven vol zelfliefde mag bewandelen.

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content

Niets missen? Sluit je aan:

Meer geluksstof lezen

10x dingen die mensen doen die eigenlijk best raar zijn

1. Dat sommige mensen op hun gemakje door de winkel slenteren en dan bij de kassa staan te zuchten als ze wat langer moeten wachten in de rij omdat ze dan plotseling haast hebben. 2. Mensen die hun auto zo dicht mogelijk bij de ingang van de sportschool parkeren om...

Het doel van het leven –levenspad en zielsbestemming

Sta jij wel eens stil bij de vraag wat je hier eigenlijk op aarde doet en wat het doel is van het leven? Je kunt hier eindeloos over nadenken, er zijn talloze boeken over geschreven maar niemand heeft het antwoord nog gevonden. Dat is ook niet zonder reden.. er is...

Mijn ontdekkingsreis: dit is wat ik doe om mezelf te ontwikkelen

De afgelopen jaren hebben ik me verdiept in zelfontwikkeling en spiritualiteit. Ik noem het een ontdekkingstocht naar mezelf. Ik wilde ontdekken waar ik gelukkig van word, welke overtuigingen ik over mezelf en de wereld heb, wat ik heb meegekregen vanuit mijn...

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content.

Blijf op de hoogte