Leren loslaten is accepteren – Dit is hoe het werkt + tips

Je leven zou een stuk lichter en fijner zijn als je negatieve emoties, nare herinneringen, angsten en beperkende gedachten los kunt laten. Het klinkt geweldig als je begrijpt hoe het écht werkt.

 

Dit is wat loslaten betekent

Loslaten kan voelen als een strijd en een hoop frustratie teweeg brengen. Daarom is het belangrijk om te weten dat loslaten niet betekent dat je situaties, gebeurtenissen en mensen vergeet en vergeeft. Dat is niet waar loslaten over gaat. Door namelijk ergens overheen te stappen en bepaalde gevoelens weg te stoppen erken je niet wat er speelt. Onbewust sla je emoties, herinneringen en gebeurtenissen namelijk op in je lichaam en geest. En vroeg of laat komt dit altijd weer bovendrijven als een dergelijke situatie zich opnieuw voordoet in je leven.

 

Negatieve emoties vervangen met positieve emoties

Niemand wil zich verdrietig, boos, teleurgesteld of ellendig voelen. Daarom hebben we van kinds af aan geleerd om negatieve emoties te vervangen met positieve emoties.  Je bent vast wel eens gevallen in je kindertijd. Met een bebloede knie kwam je dan aan bij je ouders/verzorgers die zeiden ‘stil maar niet huilen het komt wel goed’. Onbewust hebben we meegekregen dat er geen ruimte mocht zijn voor onprettige emoties en dit hebben we meegenomen in ons volwassen leven. Huilen doen we liever niet in het openbaar, boze gevoelens stoppen we weg en teleurstelling willen we vervangen door een blij en positief gevoel. Iedereen heeft hier zijn eigen manier voor; de één gaat sporten, de ander een lekker potje huilen op de bank, en anderen nuttigen wat alcoholische versnaperingen of troostvoedsel of reageren het af op anderen.

 

Verantwoording nemen voor je gevoelens

Het is makkelijk om een ander de schuld te geven van jouw onprettige emoties. Als je boos bent door wat een ander tegen je heeft gezegd geef je de schuld aan een ander. Als je teleurgesteld bent doordat iets of iemand niet voldoet aan jouw verwachting dan is dat de schuld van een ander. Door een ander de schuld te geven van het feit dat jij je zo voelt kun je niet leren loslaten. Een ander kan simpelweg niets veranderen aan jouw gevoelens. De enige manier om gevoelens en emoties te accepteren is door jezelf 100% verantwoordelijk te stellen voor je emoties. Als jij je je gekwetst voelt door een opmerking van een ander dan heeft dit altijd iets met jezelf te maken. Over het beeld dat jij over jezelf hebt of de herinnering die een opmerking oproept. Door een ander hiervoor verantwoordelijk te stellen blijf je een antwoord buiten jezelf zoeken.

 

Ruimte geven aan je gevoelens

Door krampachtig je onprettige emoties te willen vervangen blijf je juist vastzitten in je emoties. Ik vergelijk dit altijd met mensen die gaan rennen als het regent. Uiteindelijk vang je net zoveel regendruppels of je nu blijft lopen of gaat rennen. Het heeft geen zin om je te verzetten tegen de regen, het blijft namelijk gewoon regenen, of je nu rent of niet.

Door de focus te leggen op het veranderen van je onprettige emoties i.p.v. het gewaarzijn ervan verkramp je. Ik heb ook wel eens dag dat ik me gewoon k*t voel. Dan kom ik thuis na een dag werken en voel ik me rot of verdrietig. Wat mij helpt is om dan even te gaan zitten met mijn ogen gesloten. Op deze manier word ik gewaar van wat er in mij gebeurt. Wat voel ik, waarom voel ik dit en waar in mijn lichaam voel ik dit? Er ontstaat een bepaalde rust en ruimte en vaak vind ik hierin de antwoorden en inzichten. Na een tijdje merk ik dat het gevoel begint te zakken en minder heftig is doordat ik er zonder oordeel en vanuit liefde naar kijk. Dat wat ruimte krijgt kan gaan stromen en als je dat wat in jou leeft kunt bevrijden, bevrijd je als het ware jezelf.

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content

Meer geluksstof lezen

10x dingen die mensen doen die eigenlijk best raar zijn

1. Dat sommige mensen op hun gemakje door de winkel slenteren en dan bij de kassa staan te zuchten als ze wat langer moeten wachten in de rij omdat ze dan ploseling haast hebben. 2. Mensen die hun auto zo dicht mogelijk bij de ingang van de sportschool parkeren om...

Het doel van het leven –levenspad en zielsbestemming

Sta jij wel eens stil bij de vraag wat je hier eigenlijk op aarde doet en wat het doel is van het leven? Je kunt hier eindeloos over nadenken, er zijn talloze boeken over geschreven maar niemand heeft het antwoord nog gevonden. Dat is ook niet zonder reden.. er is...

Mijn ontdekkingsreis: dit is wat ik doe om mezelf te ontwikkelen

De afgelopen jaren hebben ik me verdiept in zelfontwikkeling en spiritualiteit. Ik noem het een ontdekkingstocht naar mezelf. Ik wilde ontdekken waar ik gelukkig van word, welke overtuigingen ik over mezelf en de wereld heb, wat ik heb meegekregen vanuit mijn...

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content.

Blijf op de hoogte