Mediteren eenvoudig en ontspannen? Dit is wat je echt voelt en ervaart

Ik ben sinds kort weer begonnen met mediteren. Ik heb periodes waarin ik de motivatie en kracht vind om 2 keer per dag 15 minuten lang braaf op mijn kussentje met rechte rug te gaan zitten. Maar er zijn ook periodes waarin ik weken niet mediteer. Wat sommige mensen ondervinden met naar de sportschool gaan, dat heb ik met mediteren. Je wil het eigenlijk wel en je weet dat het goed voor je is en je je daarna beter voelt. Maar toch, het lukt je gewoon niet om het te doen.

 

De kracht van zelfhulpboeken

Twee jaar geleden begon ik te lezen over mediteren, het Boeddhisme, bewustwording, overtuigingen en de kracht van gedachten. Theorie lezen was voor mij appeltje eitje maar de stof in de praktijk brengen is nog niet zo makkelijk. Dat is het hele ding met zelfhulpboeken, je leest het, begrijpt het maar het dan toepassen op jezelf en er ook echt iets mee doen in je leven dat is een tweede. Overigens vind ik niet alle zelfhulpboeken even goed. Ik denk dat het vooral belangrijk is om niet alle stof te willen toepassen. Pak dat gedeelte waarvan jij denkt dat het je verder kan helpen en integreer dat in het dagelijks leven.

 

Mediteren in de praktijk brengen

Na mijn 4e boek over mediteren vond ik het hoogtijd om het in de praktijk te brengen. Volgens deze boeken zou het rust en ruimte in mijn hoofd en lichaam geven. Geloof me, dat is de grootste misvatting over mediteren die er bestaat. Het is een wirwar van gedachten, onrust, zelfkritiek en verveling die de kop op steken tijdens het mediteren. Met een beetje pech doen je nek en rug ook nog pijn en raak je gefrustreerd omdat je weer niet op je ademhaling let maar over je werk en het huidhouden aan het nadenken bent. Geloof me, ik heb het allemaal ervaren.

En dat is precies de reden waarom ik het soms een tijd niet meer doe. Dan steekt mijn ego de kop op die mij wijs maakt dat het allemaal toch geen zin heeft. Het me niet gaat helpen me happy te voelen als ik al zoveel aan m’n hoofd heb. In die tijden voel ik me weer schuldig en nalatig omdat ik de motivatie niet kan vinden om te mediteren.

 

Mediteren is het gewaarzijn van je gedachten

Juist dit hele proces van zelfafwijzing, frustratie en het interne conflict van weten wat goed voor je is en het toch niet doen is waar meditatie over gaat. Het is het gewaarzijn van je eigen gedachten. Het observeren maar er niet in mee gaan. Het leren kennen van je eigen geest en ziel, zonder oordeel vanuit liefde en in acceptatie. Oefening baart kunst, en als je het niet blijft proberen dan weet je zeker dat het nooit zal lukken. De komende periode zit ik weer op mijn kussentje. En als er weer een periode aanbreekt waarop ik het niet meer kan opbrengen om te mediteren dan blijf ik vanuit liefde en zonder oordeel naar mezelf kijken omdat ik weet dat het oké is.

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content

Meer geluksstof lezen

30 leuke dingen om te doen die helemaal gratis zijn

We worden allemaal blij van leuke dingen ondernemen. Maar vaak kost een dagje weg, of iets leuks doen geld. Daarom heb ik ik een top 30 samengesteld van leuke dingen die  je kunt doen zonder een cent uit te geven. Dus laat die portemonnee maar in je zak of handtas...

Op Yoga mindfulness retreat in Ibiza – Mijn ervaring

Elk jaar is het voor mezelf weer een verassing waar ik heen ga op vakantie. Als je me 3 jaar geleden had verteld dat ik 4 weken in m’n eentje door Azië zou backpacken had ik je nóóit geloofd. Toch heb ik dit vorig jaar gedaan. Per jaar kijk ik wat voor mij goed voelt...

Je huis koel houden met warm weer? Zo lukt het je wel

Het wordt deze week weer tropisch warm. Heerlijke buitentemperaturen maar niet als het in je huis zo warm is dat je met klotsende oksels en een bezweet voorhoofd op de bank zit of je bed uit drijft van het zweet ’s nachts. Het kwik in je huis zal zonder airco zeker...

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content.

Blijf op de hoogte