Mijn ontdekkingsreis: dit is wat ik doe om mezelf te ontwikkelen

De afgelopen jaren hebben ik me verdiept in zelfontwikkeling en spiritualiteit. Ik noem het een ontdekkingstocht naar mezelf. Ik wilde ontdekken waar ik gelukkig van word, welke overtuigingen ik over mezelf en de wereld heb, wat ik heb meegekregen vanuit mijn opvoeding en omgeving en hoe dit mij heeft gevormd. Door deze ontdekkingstocht leerde ik dat ik 100% verantwoordelijk ben voor mijn eigen geluk en gevoelens. Dat alles wat ik in de wereld zie het resultaat is van hoe ik erover denk. Ik krijg regelmatig de vraag wat ik precies doe om mezelf te ontwikkelen en daarom deel ik mijn tips en ervaring met je.

 

Boeken

Ik kan uren struinen in 2e hands boekenwinkels. De geur, het gevoel en de hele beleving, ik vind het heerlijk ouderwets en kneuterig. Boeken zou ik zeker aanraden als je je meer wilt verdiepen in bepaalde onderwerpen. De ene keer wil ik meer weten over effectief communiceren en andere keer over accepteren, omgaan met tegenslagen of relaties. Dit is geheel afhankelijk van het moment. Als ik boeken lees houd ik altijd een schrift of notitieblok naast me. Ik schrijf zinnen op waarvan ik denk dat ze in de toekomst nog van pas kunnen komen. Niet alles wat in boeken staat vind ik namelijk interessant. Er zullen altijd hoofdstukken zijn die je meer aanspreken dan anderen en dat is helemaal prima.  Ga ook geen moeite doen de hoofdstukken te lezen die jouw interesse niet hebben, dan ga je namelijk geforceerd lezen en verminderd het leesplezier. 

 

Mijn top 5 boeken:

 1. Feitenkennis van Hans Rosling
 2. De edele kunst van not giving a fuck van Mark Manson
 3. Geweldloze communicatie van Marshall B. Rosenberg
 4. Bevrijd door liefde van Jan Geurtz
 5. Durf te leiden van Brene Brown

 

Documentaires

Ik heb mezelf de belofte gemaakt dat ik 2 documentaires per maand kijk. Ik ben namelijk een ster in het kijken van series zoals Gossip Girl, Mistresses, Suits etc. Fantastische series, daar niet van, maar echt leerzaam zijn ze niet. Eigenlijk vind ik dat iedereen docu’s zou moeten kijken om hun kijk op de wereld en mensen te verbreden. Door andermans verhaal te bekijken kun je je namelijk beter verplaatsen in een ander en zul je hopelijk minder snel oordelen over anderen in het dagelijks leven als hun levenswijze verschilt met die van jou.

 

Mijn top 3 documentaires

 1. The call to courage – Brené Brown (Netflix)
 2. Heal (Netflix)
 3. I am not your Guru – Netflix

 

Opleidingen en workshops

 

Opleiding NLP

Afgelopen jaar heb ik een opleiding NLP gevolgd en wat ben ik hier enthousiast over. Ik kan dit écht iedereen aanraden of je nu werkt als vrachtwagenchauffeur of CEO van een bank bent, dit is voor iedereen zo waardevol. Ik heb de opleiding NLP Practitioner bij het NLP Instituut in Amsterdam afgrond in 7 weekenden. Tijdens deze opleiding ga je vooral leren kijken naar je onbewuste denkpatronen en gedragingen en dat heeft mij heel veel inzichten opgeleverd. Ik leerde mijn communicatie verbeteren, zelfvertrouwen vergroten, mijn belemmerende overtuigingen ombuigen in krachtgevende overtuigingen en hoe ik mijn doelen kan behalen. Hierdoor ben ik de afgelopen tijd veel meer in mijn eigen kracht gaan staan. Ik weet wie ik ben, waar ik goed in ben en wat ik wil en kan. Ik durf voor mezelf op te komen en dicht bij mezelf te blijven. De opleiding is redelijk prijzig maar ik heb ooit geleerd dat als je dit te duur vind je eigenlijk zegt dat jij het jezelf niet waard vindt. Tenzij je het geld simpelweg niet hebt, dan is het een ander verhaal.

 

Familieopstellingen

Of je het nu leuk vindt of niet, je familie is het belangrijkste systeem waar je deel van uitmaakt. Niet alleen het gezin waarin je bent opgegroeid maar ook hoe je op dit moment leeft; met partner, alleen of met kinderen zijn familieopstellingen. In het leven blijf je soms tegen dezelfde thema’s aanlopen die je hinderen in het leven van jouw geluksleven. Een familieopstelling kan je op een soms ontroerende en wonderbaarlijke manier inzicht geven in onbewuste patronen die je hebt ontwikkeld in de loop der jaren. Patronen waarvan je niet eens van wist dat je ze had. Een familieopstelling doe je zonder familie en het liefst zonder bekenden of vrienden. De persoon die de workshop geeft vraagt kort wat de vragen zijn van de persoon die de opstelling wil doen. Vervolgens geeft de begeleider aan welke deelnemers worden opgesteld, bijvoorbeeld een vader, zusje, broertje etc. De vraagsteller kiest onder de andere deelnemers uit wie representant mogen staan voor elk familielid. De representanten nemen de toegewezen rol in op een plek in de ruimte om de vraagsteller heen. Dit gebeurt puur op gevoel en heeft niets met logica te maken. Dat vond ik zelf heel bijzonder om te mogen ervaren. Dat je voelt welke plek je als representant mag innemen. In de opstelling veranderen de representanten van plek. Soms wordt er ook gepraat bijvoorbeeld wanneer de begeleider vraagt hoe een representant zich voelt. Op deze momenten komt dan het inzicht van de vraagsteller en wordt op dat moment of zelfs weken na de opstelling het antwoord op de vraag zichtbaar. Het is lastig uit te leggen omdat bovenstaand voor veel mensen die nog nooit een opstelling hebben gedaan als abrakadabra klinkt. Het heeft echter niets met hocus pocus, of zweverig gedoe te maken. Het is puur op gevoel en intuïtie afgaan. Voor mij was dit een eye opener. Ik ben namelijk heel goed in verbanden leggen, analyseren en begrijpen waarom ik dingen doe en zeg (bewust niveau). Maar met deze opstelling wordt juist het onbewuste patroon zichtbaar. En dat had ik nooit ontdekt zonder deze opstelling. De workshop familieopstelling heb ik bij Kathalyne Vermeulen gedaan.

 

Podcasts

Ben je niet zo’n lezer probeer dan eens podcasts te luisteren. Hiervoor hoef je niet eens tijd vrij te maken want podcasts kun je luisteren in de auto, op de fiets, tijdens het sporten of wandelen en de meeste zijn geheel gratis! Ik luister ze vaak onderweg in de auto. Het maakt me rustig doordat ik niet word opgejaagd door opzwepende muziek en het goed voelt om mijn reistijd nuttig te besteden. Voor alle Iphone gebruikers kan dit via Itunes en Samsung gebruikers via Soundcloud:

 

Mijn top 4 podcasts:

 1. Thijs Lindhout: de 100% inspiratie podcast
 2. Business influencer podcast: Celine Charlotte
 3. Omdenken
 4. Ted Talks Daily

 

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content

Niets missen? Sluit je aan:

Meer geluksstof lezen

10x dingen die mensen doen die eigenlijk best raar zijn

1. Dat sommige mensen op hun gemakje door de winkel slenteren en dan bij de kassa staan te zuchten als ze wat langer moeten wachten in de rij omdat ze dan plotseling haast hebben. 2. Mensen die hun auto zo dicht mogelijk bij de ingang van de sportschool parkeren om...

Het doel van het leven –levenspad en zielsbestemming

Sta jij wel eens stil bij de vraag wat je hier eigenlijk op aarde doet en wat het doel is van het leven? Je kunt hier eindeloos over nadenken, er zijn talloze boeken over geschreven maar niemand heeft het antwoord nog gevonden. Dat is ook niet zonder reden.. er is...

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content.

Blijf op de hoogte