Waarom tijd alleen doorbrengen zo goed voor je is

Breng jij wel eens tijd alleen door? Ik deed dit tot een aantal jaar geleden zelden. Ik werkte 40 uur per week en plande mijn agenda in het weekend vol met afspraken. Een lunchafspraak bij een hip tentje in de stad, wijntjes drinken met vrienden in de plaatselijke kroeg, een hapje eten bij mijn ouders, naar de sportschool of een dagje weg met een vriendin. Ik wilde mijn vrije tijd zo nuttig mogelijk besteden en dan het liefst met anderen. Een volle agenda gaf mij het gevoel alsof ik een belangrijk en vooral sociaal leven heb.

Er hangt een soort stigma rondom alleen tijd doorbrengen. Alsof je geen vrienden hebt om tijd mee door te brengen. En dat terwijl alleen tijd doorbrengen juist heel goed is, en dit is waarom.

 

Je leert jezelf kennen

Misschien voelt het wat onwennig om alleen tijd door te brengen. Alleen wandelen in de natuur, alleen een kopje koffie drinken bij een leuke koffietent of alleen in de bioscoop zitten. Je krijgt toch een beetje het gevoel alsof anderen je zielig vinden toch? Of misschien denken anderen wel dat je geen vrienden hebt? Maar wat kan jou het eigenlijk schelen wat een onbekende van je vindt? Het is wel de beste manier om jezelf te leren kennen. Je kunt beginnen met bijvoorbeeld 1 avond per week een avondje voor jezelf te plannen. Door alleen te zijn hoef je niet je aandacht bij een gesprek te houden, je niet af te vragen hoe je overkomt of je aan te passen aan een ander. Hierdoor kun je 100 procent jezelf zijn.

 

Je leert je gedachten te observeren

In het bijzijn van anderen ben je bezig met wat anderen doen, denken, vinden, zeggen of hoe ze overkomen. Je bent hierdoor niet bewust bezig met wat je denkt. Door tijd alleen door te brengen kun je je gedachten observeren. Wat gaat er in stilte door je heen? Wat is er de afgelopen tijd gebeurd en hoe voel je je daarbij? Alle weggedrukte emoties en gedachten komen op de momenten dat je alleen bent aan de oppervlakte. Dit is ook de reden dat veel mensen het lastig vinden om tijd alleen door te brengen; ze worden geconfronteerd met zichzelf. Juist die confrontatie aangaan helpt je enorm in je ontwikkeling.

 

Je ontdekt waar je gelukkig van wordt

Door na te denken over wat je voelt leer je ook te ontdekken waar je gelukkig van wordt en wat je energie geeft. Je wordt niet beïnvloed door je omgeving of de mening van een ander. Je gaat dingen ondernemen die alleen jij écht leuk vindt. Misschien ontdek je wel dat je boeken lezen heel leuk vindt maar hier nooit de tijd voor nam. Of dat je kunt genieten van een avondje alleen bankhangen, strandwandelingen maken of ontdek je andere nieuwe hobby’s.

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content

Meer geluksstof lezen

10x dingen die mensen doen die eigenlijk best raar zijn

1. Dat sommige mensen op hun gemakje door de winkel slenteren en dan bij de kassa staan te zuchten als ze wat langer moeten wachten in de rij omdat ze dan ploseling haast hebben. 2. Mensen die hun auto zo dicht mogelijk bij de ingang van de sportschool parkeren om...

Het doel van het leven –levenspad en zielsbestemming

Sta jij wel eens stil bij de vraag wat je hier eigenlijk op aarde doet en wat het doel is van het leven? Je kunt hier eindeloos over nadenken, er zijn talloze boeken over geschreven maar niemand heeft het antwoord nog gevonden. Dat is ook niet zonder reden.. er is...

Mijn ontdekkingsreis: dit is wat ik doe om mezelf te ontwikkelen

De afgelopen jaren hebben ik me verdiept in zelfontwikkeling en spiritualiteit. Ik noem het een ontdekkingstocht naar mezelf. Ik wilde ontdekken waar ik gelukkig van word, welke overtuigingen ik over mezelf en de wereld heb, wat ik heb meegekregen vanuit mijn...

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content.

Blijf op de hoogte