Zo word je relaxed in 15 seconden

Ken je dat? Dat een situatie je eigenlijk teveel wordt? Bijvoorbeeld wanneer je plotseling in een verhitte discussie met je partner terecht komt, in een te drukke ruimte bent, je kritiek krijgt van je leidinggevende of je enorm gespannen bent doordat niets loopt zoals gepland? Met onderstaande techniek ben je weer relaxed in 15 seconden.

 

Helder nadenken

Laatst kwam ik in een verhitte discussie op mijn werk. ik stond met mijn standpunt lijnrecht tegenover die van mijn collega. Ik ging het gesprek met gestrekt been in. Ik zou hoe en dan bij mijn standpunt blijven, ongeacht wat zijn visie was op de situatie. Met mijn armen over elkaar en achterover leunend in een stoel ben ik het gesprek ingegaan. Mijn gezicht quasi ongeïnteresseerd en zonder gehoor te geven aan zijn woorden bleef ik mijn eigen standpunt herhalen en werd ik steeds bozer naarmate het gesprek zich vorderde. Helder nadenken lukte me op dat moment niet meer doordat ik me liet meeslepen door mijn eigen gedachten.

 

De perfecte manier om rust te creëren

Wanneer je emoties oplopen en er allerlei gedachten door je hoofd gaan is het soms lastig om helder te blijven denken en de situatie realistisch te bekijken. Je kunt het vergelijken met een sneeuwbol; als je de bol schudt gaat de sneeuw alle kanten op maar als je hem even stil houdt en wacht is de sneeuw weer naar de bodem gezakt en is het rustig. Zo werkt dat ook met je hersenen. In het boek dat ik las van René Brown: Durf te leiden beschrijft zij hier de perfecte manier om een rust moment te creëren zonder direct uit een situatie of gesprek te hoeven stappen. Hierin omschrijft zij de meest effectieve manier om rekenschap te geven aan je emotie: ademhaling. Deze techniek werkt als volgt:

 

  1. Adem die in door je neus en laat je buik vier tellen uitzetten
  2. Hou je adem vier tellen in
  3. Adem alle lucht langzaam uit door je mond en trek je buik vier tellen in
  4. Hou je uitademing vier tellen vast

 

Deze techniek heb ik de afgelopen weken uitgeprobeerd en werkt voor mij heel goed. In situaties waarin ik zenuwachtig ben, gefrustreerd raak, uit contact ben met mijn gevoelens,  me onrustig voel, of voor het slapen gaan oefen ik deze techniek en merk ik dat er rust en ruimte in mezelf ontstaat.

 

Ademhaling is de sleutel

Alles begint bij ademhaling. Ademhaling is de sleutel om ons in leven te houden. In stressvolle situaties word je ademhaling automatisch sneller en hoger. Je gaat vanuit je borst ademhalen i.p.v. vanuit je buik. Dit zorgt voor een beklemmend gevoel. In situaties waarin we ons niet veilig op ons gemak voelen reageert ons lichaam automatisch op onze emoties. Daarom worden emoties soms ook wel gevoelens genoemd. Omdat je emotionele toestand uiteindelijk doorwerkt op je fysieke toestand.

Vaak staan we niet genoeg stil bij onze gevoelens wat ervoor zorgt dat we geen connectie maken met ons lichaam. Even stilstaan bij wat we voelen is niet iets dat we automatisch doen en juist daarom is deze techniek zo effectief. En het kost je maar 15 seconden!

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content

Niets missen? Sluit je aan:

Meer geluksstof lezen

10x dingen die mensen doen die eigenlijk best raar zijn

1. Dat sommige mensen op hun gemakje door de winkel slenteren en dan bij de kassa staan te zuchten als ze wat langer moeten wachten in de rij omdat ze dan plotseling haast hebben. 2. Mensen die hun auto zo dicht mogelijk bij de ingang van de sportschool parkeren om...

Het doel van het leven –levenspad en zielsbestemming

Sta jij wel eens stil bij de vraag wat je hier eigenlijk op aarde doet en wat het doel is van het leven? Je kunt hier eindeloos over nadenken, er zijn talloze boeken over geschreven maar niemand heeft het antwoord nog gevonden. Dat is ook niet zonder reden.. er is...

Mijn ontdekkingsreis: dit is wat ik doe om mezelf te ontwikkelen

De afgelopen jaren hebben ik me verdiept in zelfontwikkeling en spiritualiteit. Ik noem het een ontdekkingstocht naar mezelf. Ik wilde ontdekken waar ik gelukkig van word, welke overtuigingen ik over mezelf en de wereld heb, wat ik heb meegekregen vanuit mijn...

Ik geloof dat iedereen in staat is om meer geluk te ervaren door bewust te leven vanuit een positieve mindset. Je hebt geen invloed op het verleden en de toekomst. Het enige waar je invloed op hebt is de manier waarop jij erover denkt. Geluksstof stimuleert een positieve mindset met no-nonsense en praktische content.

Blijf op de hoogte